Google Panda: ce este și cum să eviți penalizările


Ce este Google Panda?

algoritmul google panda
Sursa foto: Google Panda Update

Google Panda a fost lansat în 2011 cu scopul de a penaliza site-urile cu un conținut de slabă calitate și de a le promova pe cele bogate în informații relevante și bine documentate. Astfel, au decăzut foarte mult site-urile care se bazau doar pe generarea de venituri prin reclame și care nu puneau deloc preț pe conținut, dar în același timp au crescut în căutări site-urile de știri și rețelele de socializare.

10 elemente de care trebuie să ții cont pentru a evita penalizările Google Panda

Având în vedere că accentul este pus în primul rând pe conținut, trebuie evitate:

1. Copierea de articole de pe alte site-uri. 

Dacă vrem rezultate, atunci trebuie să rămânem originali. Există tool-uri care ne ajută să descoperim conținutul duplicat: Copyscape, Plagiarism Checker, Quetext + multe altele. Dar acestea sunt suficiente pentru a vă verifica conținutul creat de voi, echipa de content sau colaboratori.


2. Copiere de imagini de pe alte site-uri fără citarea surselor.

Trebuie să ținem cont și de faptul că imaginile preluate de pe alte site-uri fără acordul deținătorilor sau fără preluarea sursei, poate duce la penalizări din partea Google. Există și modalități prin care putem verifica cine anume folosește folosește imagini similare cu cele pe care le utilizăm sau intenționăm să le folosim.
1. Uploadează imaginea pe care vrei să o verifici în Google Image Search;
2. Click dreapta pe imaginea din Google Image și Search Google for Image.

3. Lipsa conținutului „fresh”

Dacă ai un site pe care nu ai mai adăugat conținut de ceva vreme, ar fi cazul să-i faci un update, astfel va intra în vizorul Google prin conținut out-of-date. Chiar dacă ai un site cu produse sau servicii care nu se schimbă constant sau nu apar unele noi, încearcă măcar să ții un blog pe care să adaugi constant conținut nou sau să actualizezi descrierea produselor/serviciilor în funcție de căutările utilizatorilor. 


4. Thin content sau conținutul de slabă calitate

Este foarte important să existe conținut bogat pe fiecare dintre paginile site-ului și ideal ar fi între 250 și 700 de cuvinte, în funcție de specificul fiecărui business. Pentru un blog, numărul de cuvinte poate să meargă până la 1500. 

În graficul de mai jos realizat de cei de la SerpIQ, este evidențiată corelația dintre numărul de caractere a unei pagini web și poziția paginii în motoarele de căutare. Ceea ce putem deduce de aici este că, paginile cu conținut mai mare de 2300 de caractere (mai mult de 500 de cuvinte) tind să se claseze pe primele poziții în căutări.5. Keywords Stuffing
Dacă până acum câțiva ani această metodă de a urca site-ul în căutări funcționa, în ziua de azi lucrurile s-au schimbat radical. Cuvintele cheie trebuie să fie incluse natural în conținut, așa că mizează mai mult pe LSI keywords (termeni din același câmp lexical) sau long-tail keywords, în locul repetării excesive a aceluiași cuvânt cheie. Densitatea ideală a cuvintelor cheie se situează între 1%-6%. 

Folosește-te de aceste tool-uri pentru a verifica densitatea cuvintelor cheie: Character Count Online și Keyword Density Checker.

Citește mai multe despre Keywords Stuffing din articolul următor: Evoluția keyword research-ului de la keywords stuffing la LSI


6. Probleme tehnice în site

Primul lucru care trebuie evitat sunt link-urile nefuncționale. Acestea denotă o neglijență față de userii care au ajuns pe pagina respectivă. În plus, aceste pagini nu sunt apreciate nici de roboții Google, ducând la scăderea rank-ului site-ului. Aceste pagini care nu mai funcționează pot să afecteze și internal linking-ul.

Pentru a verifica dacă în site există astfel de broken links, puteți utiliza Link Checker sau extensia pentru Chrome - Check my Links.

O altă problemă tehnică ar fi legată de existența fișierelor txt sau sitemap.xml care nu includ sau blochează anumite pagini din site. Acest lucru duce la indexarea necorespunzătoare a conținutului, unele pagini relevante rămânând astfel neindexate.

În Google Search Console se poate vedea numărul total al paginilor din sitemap și numărul de pagini indexate.
google search console sitemap

Codul invalid, cu foarte multe erori poate afecta și acesta rank-ul site-ului și poate atrage penalizări din partea Google. Pentru a verifica dacă există astfel de erori, putem folosi Structured Data Testing Tool de la Google sau W3C Validator.


7. Reclamele „above the fold”

Reclamele multe și agresive, în special cele care apar pe pagină încă din momentul deschiderii, nu sunt apreciate de algoritmul Panda, ceea ce poate duce la penalizări ale site-ului. Soluția în acest caz ar fi folosirea unui număr mai restrâns de ad-uri și mutarea pe cât posibil într-o zonă inferioară a paginii.

Tot în această categorie se încadrează și link-urile de afiliere. Google nu penalizează site-urile care oferă și link-uri de afiliere pe lângă conținutul propriu, dar va penaliza site-urile care se bazează doar pe afiliere și reclame Ad Sense.

8. Site-uri realizate in flash

Un site realizat în flash este greu sau deloc accesibil boților Google, deoarece aceștia nu pot interpreta conținutul vizual al paginilor și astfel, pagini cu conținut valoros nu vor putea ajunge în rezultatele de căutare. Avantajul acestuia este de a îmbogăți aspectul grafic al unui site, dar trebuie păstrată o anumită proporție între flash și codul HTML, astfel investim într-un site care va fi foarte greu de găsit în căutări.


9. Existența paginilor duplicate
Dacă mai sus vorbeam despre conținutul copiat de pe alte site-uri, o mare problemă este și duplicarea conținutului intern. Tot aici se încadrează și paginile din site care sunt optimizate după același cuvânt cheie și care prezintă conținut foarte asemănător.

Trebuie avut grijă și la existența meta tag-urilor duplicate. Astfel, și meta title, description și keywords trebuie să fie unice pe fiecare pagină. Pentru a verifica existența etichetelor duplicate putem folosi funcția de „Îmbunătățiri pentru HTML” din Google Search Console.


10. Viteza mică de încărcare a site-ului

Viteza de încărcare a site-ului este un factor de ranking de care Google ține cont încă de acum câțiva ani. Viteza ideală de încărcare ar fi de mai puțin de 5 secunde (după unele statistici ideal ar fi 2 secunde). Trăind într-un secol al vitezei și al tehnologiei este foarte important să le oferim userilor noștri o experiență plăcută. Dacă un site se încarcă în mai mult de 5 secunde este posibil să pierdeți acei utilizatori, care aleg să închidă fereastra browser-ului și să treacă la următorul rezultat din căutări decât să aștepte să se încarce site-ul.

Page Speed este un instrument de la Google care ne dă câteva insights în ceea ce privește performanța site-ului pentru desktop și mobil, precum și modalități prin care putem remedia eventualele erori.


page speed insightsConcluzii:

Pentru evitarea penalizărilor și crearea unei autorități a domeniului, acestea sunt pe scurt elementele de care trebuie să ținem cont:
- crearea de conținut relevat și original, care să conțină în jur de 500 de cuvinte;
- evitarea keywords stuffing-ului și folosirea cât mai des a unor cuvinte din același câmp lexical;
- actualizarea continuă a conținutului site-ului;
- remedierea problemelor tehnice legate de link-urile nefuncționale sau a paginilor cu erori;
- evitarea reclamelor agresive care alungă utilizatorii încă de la prima interacțiune cu site-ul;
- asigurarea unui experiențe de navigare plăcută prin structurarea corespunzătoare a meniurilor, informațiilor și o viteză de încărcare mai mică de 5 secunde.

Alte elemente de care trebuie ținut cont:
- nu subestimați puterea Social Media. Includeți butoane pe site, share-uiți conținut relevant și creați o comunitate în jurul brand-ului vostru;
- folosiți Google Analytics și măsurați și analizați interacțiunea userilor cu site-ul. Astfel, puteți să vedeți care sunt cele mai accesate pagini, cât timp petrec pe site, care pagini au cel mai mare bounce rate (rata de abandon), iar apoi puteți să analizați datele obținute și să optimizați unde este cazul.


Pentru eventuale întrebări, nelămuriri, sau sugestii, contact me! :)


0 comments:

Post a Comment

My Instagram