7 Tendințe de Marketing Online pentru 2017

Tendinte marketing online 2017

Începutul de an înseamnă pentru fiecare dintre noi setarea de obiective, fie ele personale sau business related. Și tot acum este momentul când, experții din domeniul digital preconizează tendințele care vor influneța marketingul online în anul ce va urma. Și pentru că vizibilitatea este unul dintre principalele elemente prin care potențialii utilizatori află despre noi, experții de la Smart Insight au creat o listă cu tehnici de marketing care ne vor menține în top anul acesta. Iată care sunt acestea:

1. Focalizarea pe conținutul de calitate și pe modalitățile de măsurare a rentabilității acestuia


După cum și voi știți, content marketing-ul nu este o tehnică nouă de a crea vizibilitate pentru un business, însă, ce va conta din ce în ce mai mult față de anii precedenți este planificarea strategică a acestuia. Nu este suficient să găsim o temă, pe care noi o credem de valoare și să-i dăm drumul la scris. Trebuie să ținem cont de câteva element pentru a crea acel conținut care să ne aducă valoarea pe care ne-o dorim:
• Determinare publicului țintă și a competitorilor;
• Setarea și urmărirea obiectivelor în Google Analytics;
• Integrarea conținutului cu obiectivele de business;
• Întelegere nevoilor consumatorilor, precum și a modalităților prin care aceste nevoi pot fi satisfăcute;
• Utilizarea unor modalități diverse de promovare a conținutului (Paid Advertising, Social Media)
• Măsurarea constantă a rezultatelor și găsirea unor modalități de optimizarea și îmbunătățirea a conținutului creat.

Pe lângă acestea, Scott Brinker de la Chiefmartech a identificat 4 valuri ale content marketing-ului, iar direcția este spre modalitățile interactive de distribuire a conținutului creat.
4 valuri ale content marketingului
Sursa foto: Smart Insights

a) conțintului publicat pe pagina web a site-ului;
b) conținutul sub formă de text combinat cu elemente vizuale;
c) utilizarea unor tehnologii personalizate prin care să distribui conținutul audineței interesate de domeniul tău;
d) aplicațiile mobile - prin distribuirea de conținut interactiv care să determine utilizarorii să interacționeze cu acesta.

Marketing apps
Sursa foto: Marketing Land

2. Integrare Big Data care să includă date despre conumatori și analize predictive. 


Big Data a devenit un termen din ce în ce mai utilizat în mediul digital. Conform Big Data: A Revolution That Will Transform How We Live, Work, and Think de Viktor Mayer-Schönberger și Kenneth Cukier, acest concept reprezintă: "Datele păstrate și prelucrate în cantități imense, datorită unor medii de stocare mai ieftine, unor metode de procesare mai rapide și unor algoritmi mai performanți".

La fel cum marketingul se bazează pe cei 4P (produs, preț, plasament și promovare), Big Data are 3 caracteristici principale sau cei 3V:
- Varietate 
- Velocitate 
- Volum

Cei 3V ai Big Data
Sursa foto: Data Science Central
Cum va influența Big Data strategia ta de marketing?

• Big Data te ajută să segmentezi datele obținute și să creezi Customer Intimacy printr-un proces de recomandări: „s-ar putea să te intereseze și...”, „cei care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și...
• Big Data te ajută să identifici noi comportamente de consum prin care să îți îmbunătățești produsele sau serviciile exitente;
• Prin datele obținute poți să creezi mesaje customizate în funcție de audiență;
• Big Data te aută să măsori mai eficient fiecare canal de promovare și să  vezi cum contribuie la atingerea obiectivelor și să iei decizii unde și ce anume trebuie optimizat.


3. Marketing Automation


Modul prin care ajungem la utilizatorii noștri este într-o continuă schimbare datorită multitudinii de device-uri pe care le folosesc, a nenumăratelor aplicații sau a experiențelor online pe care le caută. Astfel, automatizarea în marketing va deveni un must pentru 2017, iar focusul va fi pe loializarea consumatorilor (customer loyalty). Loializare înseamnă mai mult decât „cumpără 2 produse, iar pe al treilea îl primești gratuit”. Aceasta presupune tactici personalizate pentru fiecare canal pe care utilizatorii îl accesează. Astfel, nu contează pe ce canal acești se află, însă în momentul în care interacționează cu brandul să fie recunoscuți ca și VIP.

4. Mobile Marketing prin promovarea pe mobil, dezvoltarea de site-uri mobile responsive și adaptive, aplicații mobile


În ultimii 3 ani, accentul pe mobile marketing a fost într-o continuă creștere. Noimebrie 2016 a fost momentul în care, pentru prima dată în istorie, traficul de pe telefon și tabletă l-a depășit pe cel de pe desktop, conform datelor furnizate de StatCounter, mai exact 51,3% vs. 48.7%.

Internet Usage Statcounter
Sursa foto: StatCounter
Astfel, în ziua de azi nu este important să ai un site, ci este absolut obligatoriu ca acesta să se afișeze în mod corespunzător și pe mobil, deoarece Google favorizează site-urile mobile-friendly, iar în felul acesta riști să pierzi o mare parte din trafic.


5. Social Media Marketing


Social Media va rămâne în trenduri și anul acesta, doar că accentul va fi pus tot mai mult pe tipul de conținut care este distribuit (postările cu pisici nu mai funcționează :D), personalizarea acestuia în funcție de publicul țintă, integrarea unor elemente grafice unice și de calitate, accent tot mai mare pe video, live video și mai nou fotografii și live video 360 de grade. Pe lângă acestea, la fel de importante rămân și analiza și măsurarea în profunzime a rezultatelor obținute.

6. Optimizarea ratei de conversie pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site


Optimizarea ratei de conversie rămâne una dintre cele mai importante strategii de marketing online pentru 2017, pentru orice tip de business. Fiecare dintre noi ne-am creat un site un un anumit scop și ne-am stabilit niște obiective pentru acestea. (Dacă nu le-am stabilit, există o problemă).

În funcție de obiective setate, pasul final pe care orice vizitator trebuie să-l facăpe site este realizarea unei conversii (completare formulare de contact, apel telefonic, abonare la newsletter, cumpărare produse, etc.). Ceea ce noi trebuie să avem în vedere este drumul pe care-l parcurge utilizatorul de la primul click, până în momentul în care părăsește site-ului. Iar dacă-l părăsește fără a realiza o conversie, trebuie să identificăm ceea anume l-a determinat să renunțe.

Astfel, optimizarea ratei de conversie poate fi definită ca și procesul prin care dorim să maximizăm veniturile concomitent cu creșterea satisfacției utilizatorilor. De exemplu, rata medie de conversie pentru un magazin online este 2-3%, ceea ce înseamnă că restul de 97-98% dintre vizitatori părăsesc site-ul fără a face o comandă. Rolul CRO este reprezentat de identificarea unor lipsuri în traseul pe care utilizatorul îl parcurge pe site (sau conversion path) și care îl împiedică să finalizeze o comandă sau să se aboneze la un newsletter. Optimizarea devine un proces logic care te ajută să extragi niște concluzii în urma analizei datelor obșinute. Și cea mai impotantă întrebare de la care trebuie să pornești este: „De ce pleacă vizitatorii de pe site?


7. Aplicații de marketing pentru Internet of Things (IoT)


Când vorbim de Internet of Things sau „internetul tuturor lucrurilor” în marketing ne gândim la toate aplicațiile tehnologice care facilitează comunicarea dintre electronice și electrocasnice, echipate cu mecanisme de transmitere wireless a informațiilor, și a activităților noastre din viața de zi cu zi.

Termenul de IoT a fost introdus în 1999 de către britanicul Kevin Ashton, pe atunci brand manager la Procter & Gamble. Termenul a început să fie mai cunoscut în ultimii 2-3 ani, iar până în 2020 se estimează că în întreaga lume vor fi conectate peste 75 de miliarde de device-uri. Beneficiile acestuia vor consta în automotizarea locuințelor, a automobilelor, impactul pe care îl va avea asupra domeniului sănătății prin diagnosticarea și tratarea anumitor boli, precum și prin crearea unor orașe inteligente care vor schimba lumea.
Infografic Internet of Things

Conform graficului de mai sus realizat de Mario Morales de la IDC, până în 2020:
- 4 miliarde de oameni vor fi conectați la IoT;
- 4 miliarde dolari vor reprezenta veniturile firmelor implicate în IoT;
- Peste 25 milioane de aplicații vor fi disponibile;
- Peste 25 miliarde de sisteme inteligente incorporate;
- Cantitatea de date manipulate de IoT va atinge 50 de miliarde de GB.

Iată și câteva aplicații de marketing pentru Internet of Things:

FitBit
Acestă brățară fitness, prin sincronizarea datelor în mod automat cu PC-ul și alte dispozitive cu Android sau iOS, le permite utilizatorilor să-și posteze progresul pe Social Media (self-promotion)
FitBit Wireless Sync
Sursa foto: eMag
Uber – Spotify

Aceste două companii și-au unit forțele pentru a le oferi consumatorilor posibilitatea de a-și conecta contul de Spotify la Uber. Astfel, în timpul unei curse ei pot să folosească Uber App să-și asculte muzica preferată la boxele mașinii prin contul de Spotify.

Uber - Spotify
Sursa foto: TechCrunch

Marketingul Online este un domeniu foarte dinamic, trendurile vin și pleacă cu viteze uimitoare, iar dacă nu reușim să facem față acestor schimbări, riscăm să ne pierdem în mulțimea mediului concurențial. Multe dintre preconizările descrise mai sus nu se aplică fiecărui tip de business, însă ceea ce trebuie reținut este găsirea acelei portițe care să te ducă pe drumul mai puțin bătătorit de către competitorii.

Și chiar dacă nu a fost inclus în acest top, SEO va face diferența între business-uri și în 2017, în special prin tehnicile de optimizare a site-urilor pentru mobil. Vor predomina AMP sau Accelerated Mobile Pages și Mobile First Indexing. Chiar dacă AMP sunt destinate în special editorilor, pentru celelalte tipuri de business-uri blogul activ este demn de luat în seamă.

22 comments

 1. Marketingul are un rol din ce in ce mai important in ziua de azi. Fie ca esti in domeniul public sau privat, marketingul este prezent.

  ReplyDelete
 2. Foarte interesante aceste informatii, desi in unele imi cam prind urechile. :))

  ReplyDelete
 3. Pe mine m-a ajutat mult optimizarea blogului pe partea mobile, ai punctat foarte bine.

  ReplyDelete
 4. Chiar aveam nevoie de putina informare :) Nu prea ma pricep la lucrurile astea

  ReplyDelete
 5. He he, ma bucur ca v-au fost de folos! ^_^

  ReplyDelete
 6. Cate informatii utile :) Multumim :* :* :* Trebuie sa stau sa analizez bine tot ce ai scris! ;;)Te pup! :*

  ReplyDelete
 7. Am impresia ca am inteles 10% din chestiile pe care le-ai spus :)) Stiu ca suna stupid dar eu intotdeauna ma uit ca versiunea pentru mobile sa fie ok, sa se incarce pozele.. Restul de marketing il fac strict pe Facebook si Instagram si ma ghidea dupa Google Analytics, evident.

  ReplyDelete
 8. Interesat articolul, însă ma cam depășesc unele subiecte.

  ReplyDelete
 9. Informatii foarte utile. Si pe mine ma pasiona marketingul intr-o perioada, acum parca am intrat intr-o stare de leneveala, mai ales ca nu lucrez in domeniu, am doar mici tangente!

  ReplyDelete
 10. Eu sper sa fiu mai bine vazuta in social media si sper sa ma dezvolt pe partea de fotografie. Trebuie sa aduc ceva imbunatatiri in acest sens.

  ReplyDelete
 11. Ai punctat foarte bine tendințele pentru 2017 :)
  Continutul de calitate va fi mereu pe primul loc si ma bucura enorm acest lucru.

  ReplyDelete
 12. Rolul social media in marketing a fost si va ramane dintotdeauna unul foarte pregnant. Multe companii apeleaza la promovarea produselor sau serviciilor prin intermediul retelelor de socializare sau prin afiliere cu diversi bloggeri si persoane publice. Acest lucru a reusit sa creasca foarte mult vanzarile sau sa propulsese site-ul respectiv in topurile cautarilor pe Google.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sunt de acord cu tine, insa ceea ce cred eu ca va face diferenta in Social Media va fi continutul personalizat precum modalitatile cat mai creative de distribuire a acestuia.

   Delete
 13. Tehnicile ed marketing online sunt stabile si nu s-au schimbat. Sunt interesdante informatiile dar nu neaparat wow, sunt generale. Ceea ce ma atrage pe mine si ma face sa ma simt mai curioasa este marketing-ul de guerrilla unde iti folosesti cu adevarat spiritul creativ. Pentru inceput, schimba-ti anul de copyright din footer-ula cestui blog altfel voi considera ca tot ceea ce ai scris in 2016-2017 nu este al tau...glumeam, dar e bine sa faci asta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mersi in primul rand pentru observatia cu anul de copywite-ul...done now! :)
   In alt doilea, tin sa te contrazic ca tehnicile de marketing online ar fi stabile. Evolutiile se vad in fiecare luna, daca nu si mai des. Chiar daca unele canale de comunicare au ramas aceleasi in ultimii ani (Social Media, SEO, Content Marketing), asta nu inseamna ca nu s-a venit cu tehnici noi de promovare. Un exemplu concret este Facebook. Doar anul trecut a introdus o multime de noi features prin care sa comunici mai eficient cu audienta ta. Este vorba de Live Videos, Fotografii si Video-uri Live 360 de grade, shop online integrat cu platforma + multe altele.

   Delete
 14. Sunt foarte utile informatiile prezentate de tine, nu ma prea pricep la partea de marketing, dar suna bine.

  ReplyDelete
 15. Eu sunt pe langa subiect, dar imi place sa ma informez.

  ReplyDelete
 16. Nu i pentru oricine acest articol :)dar nu e rau sa ne stim cate ceva din toate.

  ReplyDelete
 17. Nu ma pricep foarte tare, sunt inca la inceput in tainele astea, dar inceec sa invat asaca detaliile pe care ni le-ai dat sunt.utile si vin sa completeze ce mai auzisem.

  ReplyDelete
 18. Bine de stiut! Ideea cu Uber mi se pare cool.

  ReplyDelete

My Instagram